
Infiintarea unui PFA, SRL, Obligatii fiscale PFA, SRL.
Pasind spre antreprenoriat!
Felicitari in primul rand pentru intentia de a deveni antreprenor!
Calea catre success incepe cu un gand, si e continuata de sustinere constanta a traiectoriei catre obiectiv. Va stam alaturi, acordandu-va consiliere la fiecare etapa din businessul dumneavoastra. Incepem prin a face o analiza a tipului optim de entitate care va fi constituita.
Pentru o profesie liberala se poate alege ca forma de organizare atat PFA cat si SRL.
In cazul in care activitatea se va desfasura pe PFA regimul fiscal presupune impozitarea rezultatului format din incasari diminuat cu plati, netinandu-se o contabilitate de angajamente.
Rezultatul se declara anual, facandu-se plati anticipate in baza estimarii declarate la inceputul desfasurarii activitatii sau la fiecare inceput de an.
Infiintarea unui PFA
Pentru a infiinta un PFA se vor efectua demersuri la Oficiile Registrului Comertului de pe langa Tribunale.
- Primul pas este rezervarea denumirii, aceasta fiind formata din numele persoanei urmat de extensia PFA.
- Ulterior se va semna un contract pentru stabilirea sediului profesional, acesta putand fi atat la domiciliul persoanei, cat si in alta locatie. Contractele de inchiriere semnate cu proprietari persoane fizice se inregistreaza in prealabil la ANAF. Daca proprietatea in care se va stabili sediul professional se afla situata intr-un imobil cu mai multe proprietati care au pereti comuni cu viitorul sediu profesional se vor obtine semnaturile vecinilor directi. De asemenea, daca exista constituita o asociatie de propietari se va solicita acordul acesteia in vederea stabilirii sediului profesional. Aceste demersuri se vor indeplini si in conditiile in care viitorul sediu professional va fi declarat doar pentru corespondenta, activitatea nedesfasurandu-se in cadrul sau.
- Dupa obtinerea rezervarii denumirii, a contractului de sediu professional si dupa caz a acordului de stabilire a acestuia se va depune dosarul de inregistrare a PFA-ului la Registrul Comertului.
In cateva zile entitatea se va inregistra, avand apoi sarcina de a declara catre ANAF estimarea de venit pentru perioada de la momentul infiintarii pana la finalul primului an de functionare.
Obligatii fiscale PFA
- Sarcina fiscala presupune aplicarea unui impozit de 10% la rezultatul obtinut din incasari diminuat cu platile, iar daca nivelul anual al venitului net depaseste pragul de 22.800 lei se vor datora si contributii sociale de pensii si sanatate in procente de 25 respectiv 10% aplicate la salariul minim brut in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributiile. Daca spre exemplu in 2018 se vor obtine venituri nete peste nivelul de 22.800 lei se vor achita la nivel de an contributii sociale de pensii de 5.700 lei, respectiv contributia de asigurari sociale de sanatate de 2.280 lei.
- Daca activitatea pe care o veti desfasura este incadrata in activitatile pentru care se datoreaza impozite in regim de norma de venit, puteti opta pentru a datora impozit si contributii sociale la nivelul normei de venit stabilite, astfel ca nu veti mai avea obligatia de a tine evidenta incasarilor si platilor, intrucat ANAF-ul va emite decizii de impunere.
! Avantajul alegerii ca sistem de organizare PFA este faptul ca aveti acces la banii proveniti din activitate in orice moment, nefiind obligat sa asteptati inchiderea exercitiului financiar.
Infiintarea unui SRL
Daca activitatea nu poate fi desfasurata pe PFA sau din start se alege derularea activitatii pe SRL, procedura presupune:
- Rezervarea denumirii viitoarei entitati;
- Stabilirea sediului social si a codului CAEN aferent activitatii principale;
- Se vor obtine semnaturile vecinilor cu pereti comuni in cazul invecinarii sediului social cu alte proprietati, iar daca imobilul in care se va stabili sediul are constituita o asociatie de proprietari, se va solicita si acordul acesteia;
- Depunerea capitalului social la o banca, de preferat cea cu care se doreste colaborarea pe perioada desfasurarii activitatii;
- Intocmirea in forma autentica a declaratiei de indeplinire a conditiilor de a fi asociat/asociat unic, administrator, precum si a specimenului de semnatura;
- Depunerea dosarului continand toate documentele intocmite la Oficiile Registrului Comertului de pe langa Tribunale.
Odata parcurse cu succes aceste etape pasiti in zona de antreprenoriat si puteti desfasura activitatile prevazute in actul constitutiv pentru care ati solicitat autorizare.
Obligatii fiscale SRL
- Sarcina fiscala in cazul SRL-ului presupune impozitarea veniturilor obtinute din activitate cu un procent de 3%;
! Daca aveti cel putin un salariat cu norma intreaga ori mai multi salariati cu norme partiale, dar a caror norma cumulate constituie o norma intreaga veti aplica un impozit pe venit in cota de 1%. Evaluarea aplicarii unei cote sau a alteia se face la finalul fiecarei perioade fiscale de raportare a impozitului. Astfel ca daca societatea are un angajat in ultima zi a trimestrului achita cota de 1 % pentru veniturile obtinute in cursul intregului trimestru.
- Accesul la beneficiile rezultate din activitate se face numai dupa intocmirea, aprobarea si depunerea situatiilor financiare. Cota de impozit aferenta dividendelor este de 5%.
- Luati in considerare ca aveti obligatia de a tine contabilitate, avand nevoie de asistenta unui profesionist.
Suntem aici sa va sustinem cu asistenta, consultanta si demersuri complete de infiintare entitate juridica, iar mai apoi cu servicii complete de contabilitate.
Categories: Business